Bemutatkoznak a Giro d’Italia csapatai: EF Pro Cycling

Bemutatkoznak a Giro d’Italia csapatai: EF Pro Cycling

Az év első nagy háromhetes körversenyén az idén Budapestről rajtoló Giro d’Italián huszonkét csapat áll rajthoz. Közülük ismerjük most meg az EF Pro Cycling sorát.

Az EF Pro Cycling szinte a semmiből, úgymond a kályhától indulva nőtt fel az egyik legerősebb, legkomolyabb névig. A csapat jogelődjét az egykori kerékpáros, a csak furi szemüvegeiről ismert Jonathan Vaughters 2003-ban alapította.

A kezdetben amatőr szinten utánpótláskorú sihedereket versenyeztető csapatba, rövidesen beszállt támogatóként a TIAA-CREF nevű cég, illetőleg egy kisebb denveri magazin az 5280. 2004-ben a már Slipstream névre keresztelt egyesület szerelésén megjelentek a 90-es évek elejéről származó kissé gengszteresnek tűnő kárómintás motívumok. Egészen a 2007-es esztendő elejéig amatőr státuszban, neve sincs versenyeken indultak, akkor azonban sikerült szert tenniük a Chipotle mexikói grill étteremlánc mecénás támogatására. Ezzel egy új korszak vette kezdetét. Ezt követte a Garmin, a Cannondale, majd 2018-tól az EF Education First cégek szponzorációs időszaka.

Az első Giro részsikerre egészen 2008-ig kellett várni, akkor a csapatidőfutamon diadalmaskodott a sor, ezzel egy rövid időre a rózsaszín trikót is megszerezve. Két esztendővel később Tyler Farrar két mezőnyhajrán bizonyult a legjobbnak, majd az évek során David Millar, Ryder Hesjedal, Ramunas Navardauskas, Davide Formolo és legutóbb 2017-ben Pierre Rolland is nyert egy-egy etapot. A legnagyobb siker azonban egyértelműen a kanadai Hesjedal nevéhez fűződik, aki 2012-ben megnyerte az Olasz Körverseny összetettjét.

A 2019-es idényt tizenhét győzelemmel abszolválták, a WorldTour rangsorban pedig nyolcadikként zártak. A sikerekből Daniel McLay, Michael Woods, Daniel Felipe Martinez, Sep Vanmarcke, Alberto Bettiol, Hugh Carthy, Lachlan Morton, Joe Dombrowski és Sergio Higuita is kivette a részét.

Az átigazolási időszakban bejelentette visszavonulását Taylor Phinney, de távozott Joe Dombrowski és Daniel McLay is. Az érkezők közül Magnus Cort Nielsen és Jens Keukeleire duója segíthet sokat a Rigoberto Uran, Sergio Higuita és Michael Woods köré épülő sornak.

Ami az idei Girót illeti, már szinte biztosra vehető, hogy a brit Hugh Carthy lesz az első számú ember, aki 2019-ben tizenegyedikként zárt az Olasz Körön. Mellette Tanel Kangert és Tejay van Garderen helye is biztosra vehető, míg a sprintekben Kristoffer Halvorsen kapja meg a lehetőséget.

facebook
instagram
youtube
globe-light